keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Satuin kuulemaan radiosta osan Vappu Taipaleen (ikää yli 70, lääketieteen ja kirurgian tohtori) haastattelusta. Taipale on eläkkeelle jäätyään tehnyt merkittävää työtä vanhustenhuollon parissa. Haastattelija pyysi häntä kommentoimaan uusimman vanhustutkimuksen tuloksia (en nyt muista, mikä ihmeen tutkimus se jälleen kerran oli). Ihmiset elävät pitempään kuin ennen, vanhusten osa väestöstä kasvaa. Tätä kauhistuttavaa seikkaa Taipale kommentoi sanomalla, että juuri tähänhän me olemme pyrkineet. Sekä terveyden- että sairaudenhoidossa pyritään siihen, että ihminen pystyisi elämään entistä pidempään, entistä parempikuntoisena. Tämähän on ihan totta! Ja nyt se, mihin on pyritty, onkin muka osoittautumassa suureksi virheeksi. Hei, kuka nelikymppinen luopuu terveydenhoidosta tai parantavasta lääketieteellisestä toimenpiteestä, jotta saisimme vanhusten lukumäärän tulevaisuudessa pienemmäksi! Pieni syntyvyys vääristää myös väestön ikärakennetta. Taipale pohtikin sitä, miten lasten tekeminen (ja jopa useamman) saataisiin haluttavaksi. Vai onko tyytyminen siihen, että nykynuoret haluavat tehdä kaikkea "kivaa", ennenkuin sitovat itsensä perhe-elämään (oma ajatukseni)?

Toisaalta Taipale painotti sitä seikkaa, että eläkeläiset ovat suuri, keskimääräisesti ottaen hyvin toimeentuleva, ihmisryhmä. - Tämä seikkahan on ulkomailla huomattu jo ajat sitten, meillä vielä ihmetellään. -
Seniorit käyvät näyttelyissä, teattereissa, konserteissa jne, eli he ovat suuri kulttuurin käyttäjäryhmä. Ja jos itseänikin ajattelen, minun matkailuharrastukseni on muuttunut tavallisista pakettimatkoista (perhe mukana) räätälöityihin erikoismatkoihin, joihin minulla ei olisi aikaisemmin ollut varaa. Taipale sanoikin, että seniorit kuluttavat tutkimusten mukaan rahaa yhtä paljon kuin kaksikymppiset. Aika hyvin meiltä, mutta tietenkin paremminkin voisi olla. Niin, ja tuosta raha-asiasta vielä sen verran, että seniorit lahjoittavat puhdasta rahaa sekä lapsilleen että lapsenlapsilleen. Eli raha kiertää, vaikka mummo ei kiertäisikään.

Lopuksi Vappu Taipale painotti sitä, että vanhusten kotona oloon tulisi panostaa siten, että palveluja täytyisi saada enemmän suoraan kotiin. Huonompikuntoisella eläjällä tulisi olla mahdollisuus saada ostoksensa, kirjansa, kampaajansa jne kotiinsa. Tässä yhteydessä täytyy kiitellä sitä, että eräs kampaaja, jolla on liike keskustassa, on suostunut tulemaan äidin luokse kotiin. Ihanaa! Olenkin hänelle sanonut, että tällaiselle "kotikampaajalle" olisi tilausta enemmänkin.

Neurologi Markku T. Hyyppä on pannut tutkimustuloksia kirjoihin ja kansiin, ja teoksen nimi on "Kulttuuri pidentää ikää". Monien eri tutkimusten summa on se fakta, että kulttuuria harrastava ihminen elää muita pidempään. Hyyppä on kyllä käyttänyt kulttuuri-sanaa niin laveasti, että se sisältää kaiken mahdollisen yhdessäolon muodot (maalaustaiteen, musiikin, kirjallisuuden ja esim. teatterin lisäksi kulttuuria ovat hänen mukaansa petankin peluu, saunominen, puutarhatyöt jne). Eli yhteisöllisyys, toisten ihmisten pariin hakeutuminen, lisää elinikää.

Al Ainiin kuuluu kummia. Viime viikolla siellä satoi kaksi päivää. Siis satoi. Siis kaksi päivää. Luokkaretki peruttiin, lapset päästettiin koulusta aikaisemmin (opettajia ei tietenkään), ilmassa oli suuren katastrofin tuntua. Kun kyselin tyttäreltäni, että mitä kamalaa siis oikeasti tapahtui, niin ei mitään. Vettä oli kyllä tullut sisään monen lapsen kotiin, sillä eihän taloja ole tuolla päin maailmaa rakennettu vesitiiviiksi. Nyt on jälleen rauha maassa, oppilaat ja opettajat odottavat pitkän loman alkua. Sitä ennen opettajilla on itsenäisyyspäivän vastaanotto Abu Dhabissa.

Ensimmäistä adventtia odotellen: Pirkko
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti