maanantai 7. lokakuuta 2013

Jatkan vielä uutisilla englanninkielisestä maailmasta. Lordi Bichard aiheutti taannoin Britanniassa valtavan mediakohun vaatimalla eläkeläisiltä työpanosta eläkkeensä vastineeksi. Tämä herra jäi itse eläkkeelle vuonna 2001 54-vuotiaana. Puhuessaan parlamentissa hän sanoi:" Olemme nyt valmiita sanomaan ihmisille, jotka eivät etsi työtä (siis työttömille, kortistossa oleville), että ette saa korvauksia, jos ette hae töitä. Niinpä jos joku on vanha eikä osallistu millään tavoin, niin ehkä siihen tullaan liittämään jokin rangaistus. " Bichard sanoi myös:" Käytämmekö kaikki mahdollisuutemme rohkaistaksemme vanhempia kansalaisia, etteivät he olisi ainoastaan negatiivinen taakka valtiolle, vaan positiivisella tavalla osa sitä?" Lehdet otsikoivat lordin puheen:" Eläkeläiset pitäisi pakottaa vapaaehtoistyöhön, tai muutoin he menettävät tulojaan!" Kukaan ei uskaltanut julkisuudessa tukea Bichardin ajatuksia. Seuraavassa muutamia mielipiteitä, joita lordin ajatukset synnyttivät kansalaisissa.

"Lordi Bichard nauttii supereläkettä, jonka maksavat eläkeläiset ja muut veronmaksajat. Ja hän puhuu "valtion taakasta". Mikä tekopyhä teeskentelijä!"

"Eläkkeellä oleva äitini on kiireisempi nyt kuin työaikanaan. Kun minä olen töissä, hän hoitaa lapsiani kaksi päivää viikossa, ja hän hoitaa myös veljeni lapsia, kun he eivät ole koulussa, niin että veljeni ja hänen vaimonsa voivat olla töissä. Äiti huolehtii myös mummosta, eikä hän ole ainoa. Minne tahansa menenkin lasten kanssa, siellä on suuri joukko mummoja ja vaareja, jotka tekevät valtavan työn huolehtiessaan lastenlasten kuljetuksesta. Eikä se ole aina edes hauskaa. Miten eläkeläiset ehtisivät tehdä vapaaehtoistyötä kaiken tämän lisäksi? Eivätkö he ansaitse lepoa työskenneltyään ankarasti koko elämänsä ajan?"

"Yhteiskunnan taakka". Nämä ihmiset ovat selvinneet hengissä maailmansodasta (ehkä kahdestakin), he ovat joutuneet kohtaamaan asioita, joita emme pysty edes kuvittelemaan, ja he ovat paiskineet töitä koko elämänsä ajan. Pankaa heidät jonkun 20-vuotiaan hepun viereen, sellaisen, joka ei ole tehnyt elämässään töitä päivääkään, ja sanokaa, kumpi on taakka yhteiskunnalle.Eikä se varmasti ole se vanhus-raukka nojatuolissaan. Vanhus, joka on tehnyt töitä kätensä verille! Täysin naurettavaa."

"Minun äitin lopetti työnteon ollessaan 67-vuotias. Hän olisi halunnut jatkaa pitempään, mutta työnantajapuoli ei ollut suostuvainen. Isoisäni työskenteli perheyrityksessä 80-vuotiaaksi ja jatkoi useissa organisaatioissa vapaaehtoistöitä, kunnes "jäi eläkkeelle" 90-vuotiaana. Eläkeläisillä voi olla ja heillä on aktiivinen rooli yhteiskunnassa, ja tätä tulisi rohkaista. Mielestäni tämän ei pitäisi vaikuttaa eläkkeen määrään, sillä aktiivisuus vaikuttaa myönteisesti terveyteen, sosiaaliseen elämään ja talouteen. On järkevää käyttää eläkeläisvoimia helpottamaan työssäkäyvien lastenhoitopulmissa ja vanhustenhoidossa. Tällä tavallahan yhteiskunta toimii kaikkialla maailmassa, jokainen tekee osansa mahdollisuuksiensa mukaan yhteisön hyväksi."

Milloin ihminen on vanha? EU:ssa ihminen lasketaan vanhaksi keskimäärin 64-vuotiaana. Alankomaissa vanhuksina pidetään 70-vuotiaita, Suomessa 65-vuotiaita. Keskimäärin 33% näistä "vanhoista" haluaisi kuitenkin jatkaa työntekoa eläkkeelle pääsemisensä jälkeen. Sloveniassa työhalukkaita eläkeläisiä on vain 16%, Suomessa vastaava luku on 33% ja Islannissa peräti 65%. Japani on kiinnostava esimerkki, kun tutkitaan eläkeikäistä väestöä. Maan väestö ikääntyy kovaa vauhtia, ja tällä hetkellä neljännes japanilaisista (30 milj.) on yli 65-vuotiaita. Koska syntyvyys alenee jatkuvasti, se tarkoittaa, että työikäisten määrä vähenee. Elokuussa 2012 maan hallitus ajoi läpi lain, joka nosti virallisen eläkeiän 65:een vuoteen. Japanissa asiasta ei noussut minkäänlaista kohua, koska maan kulttuuri on hyvin työkeskeinen, ja työn tekemisestä ollaan ylpeitä. Tällaiseen kulttuuriin tottuneen on vaikea löytää elämälleen sisältöä ja tarkoitusta joutenolosta.

Oletko lukenut 84-vuotiaasta slovenialaisesta pitkänmatkanjuoksijasta? Tämä nainen on juossut 15 kertaa peräkkäisinä vuosina Ljubljanan puolimaratonin ja aikoo lopettaa juoksemisen vasta vanhana.

Tapaamme jälleen huomenna! Pirkko

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti