lauantai 12. lokakuuta 2013

Olen miettinyt vapaaehtoistyötä työllistämisen kannalta. Mikäli kaikki työelämän ulkopuolella olevat tekisivät edes tunnin viikossa vapaaehtoistyötä, Suomi näyttäisi erilaiselta. On tietysti selvää, etteivät kaikki - syystä tai toisesta ilman työtä olevat - kykene vapaaehtoistyöhön, joka erittäin suurelta osaltaan on hoivaamista, huolehtimista, toisen taakkojen kantamista. On myös selvää se, että useimmat meistä senioreista tekevät tvallaan vapaaehtoistyötä, sillä lähiomaisten, lastenlasten, naapureiden auttaminen on myös vapaaehtoista työtä, johon saattaa mennä sujahataa viikossa monta tuntia. Kun mietin tuntemiani senioreita, niin harvassa ovat ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä joko lähipiirissään tai jonkin organisaation kautta. Erittäin monet ovat mukana yhteiskunnan hoitamisessa monilla tavoin (niin, minäkin, joka hoidan vanhaa äitiäni ja olen lisäksi mukana auttamistyössä erään järjestön kautta).

Entä jos vapaaehtoistyöstä maksettaisiin? Tätähän on ehdotettu joskus (ei tosin Suomessa). Sittenhän se ei enää olisi vapaaehtoistyötä! kuulen huudettavan. Kyllä ja ei. Jos työstä maksettaisiin pieni, aika nimellinen korvaus, se säilyisi mielestöni vapaaehtoistyönä. Palkan maksaminen toisi kuitenkin mukanaan arvostusta työtä kohtaan, ja olen ihan varma, että uusi status houkuttelisi runsaasti uusia ihmisiä mukaan. Miksi ei?

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen on sitä mieltä, että työnantajalla tulisi olla oikeus alentaa iäkkäiden työntekijöidensä palkkaa. Sama mies herätti aiemmin kohua arvostelemalla kotiäitejä, koska nämä eivät tehneet palkkatyötä (eli laiskottelivat kotona), ja edelleen sama herra ilmoitti ottavansa työpaikallaan torkut iltapäivisin. Ristiriitaiselta tuntuu Vartiaisen vaatima palkanalennus iäkkäille työntekijöille, kun hän samaan aikaan vetää täyttä palkkaa nukkuessaan! Hyviä päiväunia hänelle vain uuden torkkupeiton suojissa (vihailijoiden lahjoittama)!

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa piti Vartiaisen ehdotusta palkka-alesta härskinä ja ihmetteli, että mikä olisi se tietty ikä, jolloin työntekijän motivaatio ja tuottavuus alkavat laskea. Kun Vartiainen samanaikaisesti palkka-alen kanssa ehdotti eläkeiän nostamista, jää kuuntelijalle sekava olo: Pitääkö senioreiden olla töissä siihen saakka, etteivät he saa palkkaa ollenkaan?

Espanjalainen vuorikiipeilijä Carlos Fontán (73) on 60 vuotta täytettyään valloittanut yhdeksän maailman neljästätoista yli kahdeksan kilometrin korkuisesta huipusta. Hän toteaa motiiveistaan:" Nautin matkustamisesta, vaeltamisesta sekä uusiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustumisesta.Minulla on muutamia pieniä ongelmia niin kuin kaikilla, mutta kannattaa liikuttaa niitä osia, joita ei kolota."

Lähden lomalle pariksi viikoksi Arabiemiraatteihin, tarkemmin sanottuna Al Ainiin, josa tyttärei toimii opettajana. Kyllä on mielenkiintoista päästä kurkistamaan toisenlaiseen koulumaailmaan (ja shoppailemaan, tietysti)! Bloggaukseni jää nyt parin viikon tauolle, ellen nyt reissussa innostu kirjoittelemaan. Toisaalta tauon aikana on tilaa ajattelulle (ja ehkäpä blogin kuvamaailmakin saa uutta ilmettä). Toivon myös, että te, lukijani, ottaisitte osaa keskusteluun kertomalla omia ajatuksianne seniorielämästä ja mistä tahansa muustakin.

Tapaamisiin! Pirkko

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti