sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Tämän aamun lehdessä oli artikkeli Matti Vuoriasta, Varman toimitusjohtajasta. Lähinnä tekstissä päiviteltiin johtajiston korkeita palkkoja ja niiden mukaisia eläkkeitä. Minulle mielenkiintoisinta tekstissä oli tieto siitä, että Vuoria jää eläkkeelle ensi maaliskuussa, jolloin hän täyttää 63 vuotta (hei, olemme melkein saman ikäiset!). No, tämä ei ole se mielenkiintoinen asia, vaan se, että Vuoria ei suinkaan jää viettämään eläkepäiviään jouten, vaan hän siirtyy johtamaan ostamaansa yritystä. Hän ei tahdo kertoa asiasta enempää, vaan tuumaa, että " jos terveyttä riittää, tulen toimimaan yrittäjänä suhteellisen pienessä mutta kuitenkin tärkeässä toiminnassa." Asennetta, Vuoria, hyvä!

Laitanpa tässä muutaman ajatuksen englanninkielisiltä keskustelupalstoilta.

" Olen ollut eläkkeellä kaksi vuotta ja minusta tuntuu, etten koskaan
sopeudu tähän. Minun mieheni on kotona 24/7 eikä ole kiinnostunut mistään, mitä ehdotan. Minusta tuntuu kuin minulla olisi lapsi hoidettavana, ja olisi ihanaa palata työhön, enkä ole täysin luopunut siitä ajatuksesta. Luen paljon ja rukoilen. Olisi ihanaa nauttia näistä "kultaisista vuosista", mutta kuitenkaan en ole vielä löytänyt sitä "kultaa". En ole luopuja, ja sieluni etsii vastausta joka päivä. Osaan antaa vastauksia kaikille muille paitsi en vielä itselleni."

"Kun ihmiset ovat tehneet työtä koko elämänsä ajan, ja se työ on antanut elämälle merkityksen ja luonut sosiaalisen ympäristön, on tärkeää, että valmistaudumme henkisesti eläkkeelle jäämiseen. Hyvän eläke-elämän perusta on siinä, että pystymme oivaltamaan, että elämän tarkoitus tulee nyt muualta. Eläkkeelle jääville pitäisi järjestää kursseja, joissa valmistaudutaan kohtaamaan näitä tunteita. Muutoin on liiankin helppo ajautua juomaan."

Erään tutkimuksen mukaan joka kolmas eläkeläinen on halukas jatkamaan työelämässä, mutta kuinka halukkaita työnantajat ovat pitämään senioreita palveluksessaan? Yhdysvaltalaisen kyselyn (v. 2012) mukaan vanhemmat työntekijät pärjäsivät nuoremmilleen monessa suhteessa. Kun tutkittiin teoriapainotteisia taitoja, vanhemmat työntekijät kunnostautuivat paremmin seuraavissa asioissa:

- englannin kielen kirjoittaminen
-tekniikka
-matematiikka
-englanninkielisen tekstin ymmärtäminen
englannin puhuminen
hallinto ja talous

Käytännön elämässä vanhemmat työntekijät osoittivat paremmuutensa seuraavilla aloilla:

-ammattitaito ja työetiikka
- kriittinen ajattelu ja ongelmanratkaisu
- kirjallinen viestintä
-elämänikäinen oppiminen
-johtajuus
-suulliset taidot
-etiikka, sosiaaliset taidot
-tietotekniikan käyttö
-ryhmätyö

Luetteloita tarkasteltaessa esiin hyppäävät kieleen ja kommunikaatioon liittyvät taidot. Itselleni tuli mieleen ajatus siitä, että ehkä nykyinen tietokoneen ääressä kasvanut sukupolvi on menettänyt jotain sosiaalisista taidoistaan. Toisekseen tuloksista pisti silmiini myös kysymys työmoraalista (etiikka) tai sen puutteesta.-  Hei, sinä työnantaja, joka luet tekstiäni, mieti tarkkaan, kun seuraavalla kerralla aiot palkata työntekijän vain sen vuoksi, että hän on toista hakijaa nuorempi! Ehkä tällä vanhemmalla sittenkin on taitoja, joita nuoremmalla ei ole.

Vakavahenkisen tekstin piristykseksi eräästä paikallisesta lehdestä lukemani juttu 77-vuotiaasta siivoojasta. Hän kertoi heräävänsä aamuisin kello viisi, jotta ehtisi pyöräillä työpaikalleen, jossa hänen piti olla seitsemältä. "En halua vain olla kotona, täällä tapaan ihmisiä", nainen kertoi. Kun häneltä kysyttiin, milloin hän oikein aikoi jäädä eläkkeelle, kuului vastaus:" Ehkä 99-vuotiaana."

Tällaisin ajatuksin huomiseen! Pirkko



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti